Berbalik kepada salmon tadi, sebenarnya saya tidak pernah masak ikan ini pun.Bila En. Somi membawanya balik, maka terpaksalah saya menggugel cara-cara terlazat untuk ikan ini dan akhirnya berkenan plk dengan resepi Salmon Grill Sos Lemon Mentega ini. Untuk resepi kali ini, saya menambahkan menunya dengan cendawan shitange dan carrot yang dikukus bersama sedikit sos tiram dan minyak bijan.
Rasanya yang lemak berkrim disukai ramai.. |
Sangat cantik ira & warna ikan Salmon.. |
Ikan-ikan Salmon yang aktif bergerak walaupun dalam paras air yang cetek |
BAHAN-BAHAN :
4 keping ikan salmon
2 brokoli 4 biji ubi kentang jenis russet
(Saya gantikan dengan cendawan dan carrot yang
dimasak bersama sos tiram & minyak bijan)
BAHAN-BAHAN SOS :
80 grm butter
1 sudu kecil minyak zaiton
1 cawan susu full cream
2 sudu besar jus lemon -boleh tambah
6 helai daun pasley
1 labu bawang besar-dicincang halus
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Boleh ditambah cream jika nak kuah yang
lebih pekat serta boleh diubah suai resepi ni ikut citarasa masing-masing .
Cara masak sos lebih kurang macam nak masak sos bechamel .
CARA MEMASAKNYA :
1) Bersihkan ikan salmon kemudian gaulkan dengan sedikit garam dan black pepper , perap selama 1 jam . Kemudian panaskan grill pan dengan sedikit minyak zaiton dan grill ikan salmon sampai masak. Bila ikan dah masak boleh digrill ubi kentang pula sampai lembut serta masak.
2) Potong semua sayur brokoli/carrot dan kukus sekejap saja supaya tidak over cook sebab nanti sayur tersebut jadi terlalu lembut dan lembik . Bersih kan ubi kentang russet dan rebus sampai empuk , tos dan ketepikan dulu .
3) Panas kan semua besar butter dengan minyak zaitun dan biarkan sampai butter cair . tumiskan bawang besar sampai layu, kemudian terus masukkan susu , serbuk lada hitam secukupnya , daun herba pasley yang diracik halus dan kacau kuah sehingga hampir mendidih .
4) Bila kuah hampir mendidih masukkan garam dan jus lemon secukupnya jika suka lebih masam masukkan lagi jus lemon. Biarkan kuah mendidih dan masak , boleh la ditutup api. Menu ni lebih sedap jika makan sewaktu masih panas .
No comments:
Post a Comment