Emak saya memang suka membuat kuih ini untuk dimakan diwaktu petang. Selalunya beliau meletakkan satu kaler sahaja iaitu hijau untuk kuih ini, tapi saya terpikat dengan warna kuih yang dibuat oleh adik ipar saya, sangat berwarna warni.. ade warna putih, merah, hijau dan purple..!! Oooh..! sangat gemilang warnanya..
Kuih sebelum di gaul kelapa parut |
Tips:- Gunakan kelapa parut muda untuk kuahnya kerana rasanya lebih sedap dan sebati dengan kuih.
Kuih puteri mandi menjadi salah satu kuih kegemaran saya |
Puteri Mandi @ Kepek Hidung
Bahan kuih:
1 cawan tepung pulut
1/2 sk air kapur
Pewarna
Sedikit air
Bahan kuah:
1/2 sk air kapur
Pewarna
Sedikit air
Bahan kuah:
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut muda.
2 helai daun pandan
Garam
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut muda.
2 helai daun pandan
Garam
Cara-cara:
Tepung pulut dicampur dengan air kapur. Tambahkan air sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga tepung tak melekat di tangan dan bekas.
Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnalah ikut yang disukai. Biasanya warna hijau dan putih.
Sementara itu, didihkan setengah periuk air.
Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan warnalah ikut yang disukai. Biasanya warna hijau dan putih.
Sementara itu, didihkan setengah periuk air.
Bila dah siap menjadi doh, ambil sedikit adunan tadi dan gentel bulat bulat sebesar ibu jari dan tekan sedikit di tengah tengahnya.
Masukkan ke dalam air mendidih. Adunan akan timbul bila dah masak. Angkat guna penapis teh dan masukkan ke dalam semangkuk air sejuk untuk mengelakkan ianya melekat.
Untuk kuah
masakkan air, gula, garam dan daun pandan sehingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan kacau hingga pekat.
Masukkan puteri ke dalam kuah dan kacau rata. Bolehlah dihidangkan ketika sejuk.
Langkah-langkah membuatnya:-
Adunan yang telah siap. Ready untuk digentel |
Buat bentuk bulat dan tekan dengan hujung jari ditengahnya |
No comments:
Post a Comment