Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder (opsyenal)
2 biji telur saiz A
1 sk garam
1 cawan buttermilk-saya bancuh 5 camca susu tepung bersama 1/2 cawan air suam.
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 sk vanilla extract
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)
Cara Penyediaan :
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder (opsyenal)
2 biji telur saiz A
1 sk garam
1 cawan buttermilk-saya bancuh 5 camca susu tepung bersama 1/2 cawan air suam.
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 sk vanilla extract
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)
Cara Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).
Lenser loyang 9x13" dengan minyak dan tabur dengan sedikit tepung. Saya guna 10x10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.
Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit, sebelum dimasukkan air panas atau air nescafe panas. Putar sehingga adunan sebati.
Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Kek Coklat Moist Ganache |
Adunan kek bersedia masuk ke oven |
Bahan Coklat Ganache
300gm coklat masakan
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu susu pekat manis
1/2 cawan susu cair
2 sudu butter
Cara-caranya:-
Panaskan coklat dengan kaedah double boiler.Masukkan kesemua bahan.Kacau rata dan tuangkan keatas kek.
Sebelum di letakkan coklat Ganache |
Setelah diletakkan Toppingnya |
Potongan kek yang gebus.. |
No comments:
Post a Comment