Friday, 23 January 2015

Resepi Biskut Dahlia yang gebu dan sedap ~ Biskut raya pilihan tahun 2014

    Biskut Dahlia...sesedap nama begitulah cantiknya rupa bentuk biskut ni. Dah lama benar saya tak memilih biskut ni dalam senarai biskut raya saya, cuma tahun 2014 saja saya masukkan sekali biskut klasik ni ke dalam list.

Tepung kastard yang menjadikan warna kuningnya bangkit

Bersama 'teman-teman' yang lain..Biskut Famous Amos dan Biskut Jejari Oat Salju

Siap untuk dibawa balik kampung


Resepi Biskut Dahlia Yang Gebu dan sedap

Bahan-bahannya:

250 g mentega
125 g gula icing 
250g tepung *
125 g tepung kastad *
125 g tepung jagung *
3 biji kuning telur(saiz B)
1 camt esen vanila
secubit garam

50 gm susu tepung
ceri/sebarang hiasan yang korang suka......

Cara membuatnya:

1. Ayak bahan bertanda (*)
2. Putar mentega, gula kastor dan secubit garam hingga kembang,
3. Masukkan kuning telur dan vanila dan putar  lagi hingga sebati.
4. Masukkan tepung-tepung yang telah diayak dan susu tepung. Uli hingga sebati.
5. Picitkan adunan menggunakan acuan dahlia ke dalam loyang. Hias dan bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 15 min. Jangan lupa panaskan oven selama 10 min untuk mendapatkan biskut yang cantik.

P/s: Saya dah cuba berbagai resepi biskut dahlia termasuk resepi tersohor  akan tetapi resepi ini adalah yang terbaik yang pernah mummy cuba sebab setelah dibakar pun kelopak bunga dahlia tidak jatuh dan  terletak cantik.....SELAMAT MENCUBA


Read more: http://www.adibsite.com/2014/11/pasang-facebook-comments-responsive.html#ixzz3Pd3lfqkd

No comments:

Post a Comment