Tepung kastard yang menjadikan warna kuningnya bangkit |
Bersama 'teman-teman' yang lain..Biskut Famous Amos dan Biskut Jejari Oat Salju |
Siap untuk dibawa balik kampung |
Resepi Biskut Dahlia Yang Gebu dan sedap
Bahan-bahannya:
250 g mentega
125 g gula icing
250g tepung *
125 g tepung kastad *
125 g tepung jagung *
3 biji kuning telur(saiz B)
1 camt esen vanila
secubit garam
50 gm susu tepung
ceri/sebarang hiasan yang korang suka......
Cara membuatnya:
1. Ayak bahan bertanda (*)
2. Putar mentega, gula kastor dan secubit garam hingga kembang,
3. Masukkan kuning telur dan vanila dan putar lagi hingga sebati.
4. Masukkan tepung-tepung yang telah diayak dan susu tepung. Uli hingga sebati.
5. Picitkan adunan menggunakan acuan dahlia ke dalam loyang. Hias dan bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 15 min. Jangan lupa panaskan oven selama 10 min untuk mendapatkan biskut yang cantik.
P/s: Saya dah cuba berbagai resepi biskut dahlia termasuk resepi tersohor akan tetapi resepi ini adalah yang terbaik yang pernah mummy cuba sebab setelah dibakar pun kelopak bunga dahlia tidak jatuh dan terletak cantik.....SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment