Bukannya susah rupanya membuat aiskrim sendiri..belanjanya pun tak besau..Malah kita juga boleh bereksperimen mengikut perisa yang kita inginkan...
Aiskrim perisa vanila coklat saya ditaburi coklat rice lagi.. |
Rasanya terangkat malah lebih berkrim dari yang dijual dikedai...ngeh..ngeh.. |
Lihatlah rupaparas saya dari dekat...Sila terliur... |
Vanilla Ice Cream
Bahan-bahan (2 liter)
5 sudu gula pasir
1 tin besar susu sejat/cair
1 sudu besar ovallete
1 biji telur
2 sudu susu tepung
2 penutup esen vanilla
Cara-cara
mix semua bahan dengan mixer selama 5 minit, dengan high speed. Pasangkan freezer bowl dan ON mixer ke level stir.
Atau boleh saje masukkan kesemuanya kedalam blender, dan blendkan sajer.Siap.
Tuangkan adunan ke dalam freezer bowl sehingga mencapai kepekatan yang dikehendaki. Senduk dengan senduk plastik ke dalam bekas berpenutup dan simpan di dalam freezer selama 30 minit.
Setelah agak beku, keluarkan dari peti ais dan blend / mix sekali lagi kemudian baru masukkan kedalam peti ais lagi.Tujuannya adalah agar teksturnya lebih lembut dan sedap.
Setelah agak beku, keluarkan dari peti ais dan blend / mix sekali lagi kemudian baru masukkan kedalam peti ais lagi.Tujuannya adalah agar teksturnya lebih lembut dan sedap.
Freezer bowl tu apa benda k.yus?
ReplyDeletesalah satu alat utk buat eskrim Erin...(Bagus tk jwapan kyus..hhihi)
ReplyDelete