Friday 16 January 2015

Resepi Waffle yang gebu & sedap ~ Resepi Martha Stewart

    Salam untuk yang sudi menjengah diblog saya yang baru setahun jagung dan hanya biasa-biasa 

ni..Itupun kalau ade yang menjengah..huhuuhu..Kali ini saya akan bercerite tentang waffle yang 

resepinya berlambak-lambak diblog masakan..Tinggal nak pilih yang mana syesuai ajer..Pernah sekali 

saya menggunakan resepi dari satu blog masakan 

(Tak payah sebutlah..nanti ade yang marah saya..huhuuhu)..Resepi ini menggunakan yis dan bahan-

bahan lain macam tepung gandum, telur, susu, dsbnya main campak aje dan tak payah blend atau whisk. 

Apa yang jadi? waffle saya tak sedap langsung..keras dan berbau tepung yang agak kuat.  Balik dari 

pejabat petang semalam, saya 'menggugel' lagi untuk mendapatkan resepi yang rasanya ala-ala di 

Leogmag tu. Pendapat saya, oleh kerana waffle adalah makanan omputih, adalah lebih baik jika 

resepinya juga diambil dari depa jgk. Kali ini saya 'mengopynya' dari Auntie Martha Stewart yang 

terkenal itu.Alhamdulillah..! akhirnya berjaya.Rasanya lembut manis dan lembut sentiasa walaupun 

dalam keadaan sejuk. Saya sengaja letakkan resepi waffle dari pelbagai perisa dan pelbagai sumber 

untuk rujukan saya kelak.

Tips:-Untuk menjadikan bentuknya berlubang cantik mengikut acuan, selesai meletakkan adunan keatas acuan waffle, biarkan selama 2-3 minit barulah pintu acuan waffle ditutup.

Ini waffle saya yang resepinya di'cedok' dari Auntie Martha Stewart


Gambarajah secara dekat



Biarkan adunan berbuih begini baru dibakar

Sangat gebu, lembut dan berbau harum

Garing diluar dan lembut didalam

Yummys....!!

Waffle (Martha Stewart recipe)

INGREDIENTS:-



  • 1 cup all-purpose flour, spooned and leveled
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 cup milk
  • 2 large eggs
  • 4 tablespoons (1/2 stick) unsalted butter, melted
  • 2 spoon corn flour ~ saya tambah
  • Esev vanila ~ saya tambah
  • Maple syrup and butter, as desired, for serving

DIRECTIONS

  1. Preheat waffle iron according to manufacturer's instructions. In a large bowl, whisk flour, sugar, baking powder, and salt; set aside.
  2. In a small bowl, whisk milk and eggs; pour over flour mixture, and whisk gently to combine (don't overmix). Gently whisk in butter.
  3. Following manufacturer's instructions, cook waffles until deep brown and crisp. (For a standard waffle iron, pour a generous 1/2 cup of batter into center, spreading to within 1/2 inch of edges, and close; waffle will cook in 2 to 3 minutes.) Serve warm, with maple syrup and butter, as desired.

Resepi Waffle minyak Jagung


Masa: 20 minit
Hidangan: 4

Bahan-bahan



* 1/2 cawan tepung gandum
* 75 ml susu segar
* 2 biji telur ( saiz C) asingkan putihnya
* 1/2 sudu teh baking powder
* 1 sudu teh minyak jagung
* 1 sudu teh gula halus
* secubit garam


Cara membuatnya:


1. Pukul putih telur dan gula hingga kembang dan gebu. Ketepikan.
2. Dalam bekas berasingan, gaul rata telur kuning, tepung (ayak bersama baking powder terlebih dahulu , susu, garam, minyak masak. Masukkan adunan ini ke dalam telur putih tadi. Gaul rata.
3. Panaskan snack maker, sapukan sedikit marjerin ke atas dulang waffle. Masukkan adunan dan bakar kira-kira dua minit. Sedap di makan dengan jem,kaya,aiskrim atau madu berserta buah strawberi.
4. Boleh juga dimasak dalam kuali. Walaupun rupa tak serupa, rasanya tetap sama.

                                                            ********************

NUTELLA WAFFLE

Bahan:-
  • 3 sudu besar butter-dicairkan
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
  • secubit garam
Cara Membuat:-
  1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
  2. Biarkan adunan selama 10 minit**
  3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas. (kalau nak wat waffle, just tuang dlm waffle maker je la eh, tunggu hingga lampu hijau turn off, angkat laa....sapu apa2 filling disukai)
  4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
  5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat.
                                                             *****************

Resepi Waffle bersama serbuk kayu manis


Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung *
  • 3 sdt. baking powder *
  • 1/8 sdt. serbuk kayu manis * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sb. gula- hana campur madu
  • 1/2 sdt. garam
  • 3 biji telor - asingkan putih n kuning
  • 1 1/2 cawan susu segar -
  • 5 sb. shortening (lemak sayuran) - dicairkan. (saya gune butter)
  • 1 1/2 cawan epal yang dicincang dadu - hana blend


Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk, campurkan bahan yang diayak dengan bahan kering lain.
  2. Pukul putih telor hingga kental (soft peak).
  3. Dalam mangkuk lain, pukul sedikit kuning telor dan campurkan susu, shortening dan kacau rata.
  4. Tuangkan ke dalam adunan kering tadi dan pukul hingga bahan sebati.
  5. Masukkan epal cincang dan gaul.
  6. Perlahan-lahan masukkan putih telor dan kaup balik hingga rata.
  7. Panaskan waffle iron dan sudukan adunan, ratakan. Tutup acuan waffle dan tunggu hingga masak dan garing (kecoklatan).
  8. Hidangkan dengan syrup or filling kegemaran dan makan ketika masih panas n rangup.
                                                             ******************* 

Belgium Waffle Recipe



  • 2 cups all-purpose flour
  • 3/4 cup sugar
  • 3-1/2 teaspoons baking powder
  • 2 eggs, separated
  • 1-1/2 cups milk
  • 1 cup butter, melted
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • Sliced fresh strawberries or syrup

  • Directions

    In a bowl, combine flour, sugar and baking powder. In another bowl, lightly beat egg yolks. Add milk, butter and vanilla; mix well. Stir into dry ingredients just until combined. Beat egg whites until stiff peaks form; fold into batter.

    1. Bake in a preheated waffle iron according to manufacturer's directions until golden brown. Serve with strawberries or syrup. Yield: 10 waffles (about 4-1/2 inches).



    Read more: http://www.adibsite.com/2014/11/pasang-facebook-comments-responsive.html#ixzz3Pd3lfqkd

    14 comments:

    1. Sy pon dh try ada yis.. keras sikit jugak.. frust betul.. sy nak try resepi ni lah.. tq for sharing..

      ReplyDelete
      Replies
      1. Ye..btul.klu letak yis mmg truk rasenye..tp tkpe..kite bljr dr pngalaman kn?

        Delete
    2. Sy pon dh try ada yis.. keras sikit jugak.. frust betul.. sy nak try resepi ni lah.. tq for sharing..

      ReplyDelete
    3. Betul tu. xperlu yis, baking soda & pukul putih telur sampai gebu pun okay dah. Tq for recipe😋

      ReplyDelete
      Replies
      1. Wlcm..nti klu buat lg waffle blhlh sis share cini ye..utk mmriahkn suasana

        Delete
    4. Saya dah try 2x sedap waffle.yg letak yis pun dh buat tp xbest.tq resepi ...

      ReplyDelete
    5. wah sedapnya..saya baru lepas beli waffle maker harga rm49 kat sini-http://ho.lazada.com.my/SHEURP..

      ni tengah sibuk nak cari resepi buat waffle..copy ye sis..semoga dimurahkan rezeki..tq

      ReplyDelete
    6. Wah..menarik ni..saya pun dok godek2 resepi waffle yg seakan leomag tu..tp x jd2 lg..terima kasih atas perkongsian..boleh cuba nnti..

      ReplyDelete
    7. Dapatkan produk BERMUTU TINGGI tepung waffle dan
      kayaball No 1 Di Pasaran
      Kualiti waffle yang pasti membuatkan pelanggan
      anda menyukainya !!

      - crispy
      - tidak berat
      - tidak liat
      - rasa lazat

      1 katon X 12 paket ( 1.75kg ) RM145
      Dapatkan 1 katon produk
      ( Collect at Sepang @ Nilai )

      berminat sila hubungi En Arrief - GREAT WAFFLE 019-339 2428
      PEMBEKAL WAFFLE MIX HALAL

      Syarikat Great Waffle Station Marketing
      greatwafflestation@yahoo.com

      Price: RM 145


      Price: RM 145

      ReplyDelete