Monday 19 January 2015

Resepi Aiskrim yang lemak berkrim ~Semudah ABC

Salam pagi Selasa untuk semua yang sudi menjengah ke blog ini...Kali ini saya bercerita tentang aiskrim ala-ala dalam tupperware kat kedai-kedai tu..Dah lama benar saya teringin menyediakan aiskrim sendiri, tapi nampaknya ujung minggu yang lalu hajat saya akhirnya tercapai..
Bukannya susah rupanya membuat aiskrim sendiri..belanjanya pun tak besau..Malah kita juga boleh bereksperimen mengikut perisa yang kita inginkan...

Aiskrim perisa vanila coklat saya ditaburi coklat rice lagi.. 

Rasanya terangkat malah lebih berkrim dari yang dijual dikedai...ngeh..ngeh..

Lihatlah rupaparas saya dari dekat...Sila terliur...
Vanilla Ice Cream

Bahan-bahan (2 liter)
5 sudu gula pasir
1 tin besar susu sejat/cair
1 sudu besar ovallete
1 biji telur
2 sudu susu tepung
2 penutup esen vanilla

Cara-cara
mix semua bahan dengan mixer selama 5 minit, dengan high speed. Pasangkan freezer bowl dan ON mixer ke level stir.
Atau boleh saje masukkan kesemuanya kedalam blender, dan blendkan sajer.Siap.

Tuangkan adunan ke dalam freezer bowl sehingga mencapai kepekatan yang dikehendaki. Senduk dengan senduk plastik ke dalam bekas berpenutup dan simpan di dalam freezer selama 30 minit.

Setelah agak beku, keluarkan dari peti ais dan blend / mix sekali lagi kemudian baru masukkan kedalam peti ais lagi.Tujuannya adalah agar teksturnya lebih lembut dan sedap.


Read more: http://www.adibsite.com/2014/11/pasang-facebook-comments-responsive.html#ixzz3Pd3lfqkd

2 comments:

  1. Freezer bowl tu apa benda k.yus?

    ReplyDelete
  2. salah satu alat utk buat eskrim Erin...(Bagus tk jwapan kyus..hhihi)

    ReplyDelete