Bulan ramadhan memang banyak membangkitkan ingatan saya pada kampung halaman. Banyak kuih muih yang saya suka makan di bulan ramadhan tak nampak hatta bayangnya disini contoh macam jala mas, bunga tanjong, puding tembikai dan banyak lagi. Kuih akok walaupun ade dijual di sini tapi sudah pastinya rase tak sehebat akok Pasir Mas yang dibakar menggunakan sabut kelapa. Sangat lemak dan harum baunye.
Jika berkesempatan balik berbuka di Kelantan saya sering meminta ayah membeli kuih akok Pasir Mas yang special ni. Begitu juga dengan air nira atau kami panggil air tuak memang sinonim dengan masyarakat Kelantan apabila tibanya bulan Ramadhan, pun takde langsung kelibat bayangnya disini.
Air tuak yang berwarna putih keroh telah menjadi air kegemaran En. Somi dan jika pulang berbuka puasa di Kelantan, sempat juga kami singgah beli air tuak yang dijual disepanjang jalan menuju ke Kampung saya.
Berbalik kepada Nekbat tadi, disebabkan penyediaannya amat mudah, jika pulang lambat dan tak sempat menyediakan kuih untuk berbuka puasa, saya menjadikan kuih nekbat ini sbg alternatif.
Kuih yang menjadi pilihan orang Kelantan apabila tibanya bulan Ramadhan |
Kuih nekbat yang siap dimasak dengan syrup gula |
Sangat gemilang warnanya.. |
Bahan-Bahan:-
7 biji Nekbat kering
Gula pasir - Kena lebih sebab kuih ni mesti kena manis
daun pandan
bunga cengkih
pewarna oren
4 cawan air
Masak air diatas dapur.Masukkn gula, bunga cengkih daun pandan dan pewarna oren.
Bila air gula dah mendidih, masukkn nekbat kering. jangan dikacau dikhuatiri kuih tu boleh hancur.tutup api dan angkat.
Bentuk kejadiannya sangat elok. Berada plk dlm pinggan klasik begini..Memang serasi. |
Bentuk kuih nekbat kering (Yang belum dimasak dengan syrup gula) |
Yang ni pulak resepi untuk membuat kuih nekbat kering:-
Bahan-bahannya:
1kg tepung beras
12 biji telur ayam
500g gula
5 helai daun pandan
Cara menyediakannya:
· Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
· Panaskan acuan dan sapu acuan dengan minyak kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
· Tuang adunan tepung ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
· Untuk siranya, masukkan 2 gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih, masukkan nekbat yang telah siap dibakar.
Nwjjjwkbwejjwjkwkwkwb,nwmnwvwjwvvwnwnnwjwjwvevjjeehejkejbejwjehwkkwkwjwjjejjwjej
ReplyDelete